Ondertussen zijn we bijna een maand onderweg (wat gaat de tijd snel) en hebben we al heel wat kilometers gevreten met onze mobilhome. Hoog tijd om een iets te vertellen over rijden in Nieuw-Zeeland.

Dat links rijden en het bijhorende links schakelen went enorm snel. Momenteel ga ik zelfs in automatische piloot naar links, zonder er nog veel bij na te denken. Toch probeer ik er allemaal heel attent bij te blijven, al is het maar voor het moment dat we in Belgie terug rechts moeten gaan rijden.

Grofweg zijn er in Nieuw-Zeeland 4 snelheden:

  • 50 km/u in het centrum van een dorp/stad
  • 80 km/u in de onmiddellijke omgeving van een dorp/stad
  • 100 km/u tussen dorpen/steden in (yep, ongeacht het soort weg (bochtig of niet, verhard of niet, enz). Vaak mag je veel harder rijden dan mogelijk is)
  • 30 km/u bij wegenwerken 

De chauffeur die ons kwam afhalen in de luchthaven, vertelde ons dat men zich in Nieuw-Zeeland aan de aangegeven snelheden houdt. Dat durf ik te betwijfelen: zeker bij wegenwerken wordt er harder gereden.

Wel moet ik Nieuw-Zeelanders aangeven geduldige en hoffelijke chauffeurs te zijn: ze komen bijna nooit in je gat hangen, maar houden afstand tot je ze zelf wat aan de kant gaat om ze te laten passeren of tot er een bijkomend rijvak is om voorbij te steken.
Bij zebrapaden wordt er altijd gestopt, zelfs als je er nog niet vlak voor staat als voetganger, enz.

Ze zijn natuurlijk gewoon om vaak achter trager verkeer te hangen dat je niet voorbij kan (bv trage trucks op bochtige bergweggetjes), maar dan nog: je moet het maar doen. Daar kunnen wij nog wat van leren.

Samengevat is het hier plezierig om rond te rijden, zelfs op de iets drukkere wegen. Al moet ik toegeven dat ik nog liever op de verlaten bochtige weggetjes rijd waar de omgeving mij vanzelf trager doet rijden dan is toegestaan.