Hoe geweldig ik Kerst en Nieuw thuis ook vind, hier in  Nieuw-Zeeland, slaag ik er niet in om een echt Kerstgevoel te krijgen. Meer nog: alle kerstbomen en de kerstmuziek, komen me zelfs totaal ongepast over. Het lijkt totaal verkeerd.
Ook wij hebben een kleine kerstboom (plastic) gekocht en wat slingers en kerstballen gehangen in de mobilhome, maar zonder veel overtuiging. 

Wat we uiteindelijk gedaan hebben op Kerstmis? Wel, wat de Nieuw-Zeelanders typisch doen: we hebben een KerstBBQ gehouden aan onze mobilhome. Vele Nieuw-Zeelanders brengen ook nog een bezoekje aan het strand, maar dat hebben we geskipt. In de plaats hebben we op onze eenvoudige rustige camping, wel een idee kunnen krijgen wat Nieuw-Zeelanders zoals doen met Kerstmis. Onderstaande geeft onze ervaringen weer.

Op kerstavond doen ze schijnbaar niets. Er was geen extra bedrijvigheid in de keuken, behalve van enkele Europese toeristen. Vooral een koppel Fransen heeft zich erg uitgeleefd. Wij hebben hen ’s avonds vervoegd voor een glas wijn, een stukje kaas en wat dessert dat ze met ons deelden. Vive La France!!

 ’s Anderendaags begon de Nieuw-Zeelandse bedrijvigheid reeds vrij vroeg in de keuken: ik heb mijn ochtendafwas pas tegen de middag kunnen doen. Tot dan was de keuken doorlopend volledig bezet: groeten snijden, slaatjes maken, vlees prepareren (kalkoen, een volledige beenham en een schapenpoot), … Vanalles waren ze aan’t doen. Velen ook al met een pint bier of andere alcoholische dranken in de hand. Ook in de vroege namiddag ging de bedrijvigheid verder, maar op een lager pitje. De sfeer zat er goed in. Op het gigantische grasveld voor onze camping werden wat spelletjes gespeeld: rugby en ook golf waren erg in trek. Niemand was echt speciaal op zijn ’s zondags uitgedost, wel was het belangrijk om alle familie bij elkaar te hebben. Ook de alcohol bleef rijkelijk vloeien; vooral bij de mannen. In de late namiddag konden we die mannen dan ook slapend met een pint nog in de hand terugvinden in de zetel. Alles bij elkaar lijkt het een echt familiefeest waar wat gegeten, gedronken en gespeeld wordt, maar helemaal niet luidruchtig of zo. Het was een fijn Kerstfeest.

Wat onszelf betreft: in de namiddag hebben ook wij wat gespeeld op het grasplein en ’s avonds voor de BBQ hadden we onze buurvrouw (Katie) en haar dochtertje van 2 (Rose) uitgenodigd. Het was een fijne namiddag/avond en de kindjes gingen doodmoe naar bed: ons Fien lag al in slaap, nog voor ze in haar bed lag. Een primeur.

Vrolijk Kerstfeest allemaal!!!

Grim, Bert, Lander & Fien.