We hebben vanmorgen in het ochtendzonnetje besloten hier nog een dagje langer te blijven. Niet rijden vandaag, wel een keertje wassen (Bert kan eindelijk zijn draagbaar wasmachientje een keertje testen ;-)), wat karweitjes doen en ook nog even naar de langste voetgangersbrug van het zuidelijk halfrond en naar het strand natuurlijk.

hangbrug

Ik maak van de gelegenheid gebruik om een special te posten rond ons rijdend huisje. Het is 5,5 m lang (stuurcabine inbegrepen), 3,3 m hoog en ongeveer 2m breed. Erg compact dus. Dat valt ons des te meer op als we die andere mobilhomes zien rijden: die zijn echt wel beduidend groter.
In principe is het een 2 + 4 berth. Dat betekent dat er 2 volwassenen en 4 kinderen in kunnen slapen. 

camper

Laat ons meteen met het slapen beginnen. 

Wijzelf slapen boven de stuurcabine in de alkoof die verrassend ruim is en helemaal geen bekrompen gevoel geeft. Onze matras is goedgekeurd en slaapt erg lekker (sorry, invloed van onze Noorderburen die we hier net iets meer tegen komen dan Belgen).

alkoof

Onze Lander slaapt boven in een soort uitklapbare kast, die we voor het gemak eigenlijk continu uitgeklapt laten.

slaapkamer

Voor ons Fien hebben we een soort van ‘holletje’ gemaakt op de zetel/het bed onder onze Lander: ze gebruikt het bed in de breedte en wordt geflankeerd door de badkamer, 2 stukken buitenmuur en aan 1 zijde een valies met kleren. Enerzijds omdat ze nogal wroet en uit bed zou vallen (ze slaapt thuis nog in een bedje met spijlen), anderzijds omdat we onze kleren ook nog ergens kwijt moesten en alle kasten al vol waren.

slapen2

Van onze eettafel kunnen we eventueel ook nog een bed maken, maar dat is in deze opstelling dus niet nodig: ieder heeft zijn eigen slaapplaatsje.

De alkoof waar Bert en ik slapen, wordt overdag ook gebruikt als bergruimte. Voor we gaan slapen moeten we er dus alles afhalen en op onze eettafel en zetels zetten. En ’s morgens weer andersom. Om dit wat makkelijker te laten verlopen, hebben we een extra bergdoos met deksel gekocht.

Wanneer we rijden, bouwen we een van de zetels om tot rijzone voor de kindjes: de kussens moeten eraf en er worden 2 autostoelen vastgezet. We leggen – om extra stress te vermijden – ook de tafel naar beneden zodat de kindjes hier niet met hun voeten tegen kunnen duwen. Wijzelf zitten uiteraard in de stuurcabine. Die kinderstoelen staan trouwens in de stuurcabine wanneer we niet rijden.

rijden

De mobilhome rijdt zeer goed en links rijden went snel. In’t begin vergt het natuurlijk wel wat concentratie. Het enige wat nu nog regelmatig lastig is, is het schakelen. Dat gebeurt links en ik moet nog wat wennen waar de verschillende versnellingen nu precies liggen: af en toe geraak ik niet meteen in 4de of 3de en dat is lastig; vooral op bochtige bergweggetjes. Het is en blijft natuurlijk een grote logge bak van 20 jaar oud (Fiat Ducato van 1996).

Wanneer we leven in de mobilhome, hebben we twee opties: 

  1. buiten eten als het weer het toelaat. We hebben immers ook nog kampeerstoelen en een kampeertafeltje. Wanneer de zon schijnt en het niet waait, kunnen we dit ook opstellen onder een uitschuifbare luifel. Daarnaast hebben we trouwens ook nog een gasbbq zitten in een van onze opbergvakken aan de buitenkant van de mobilhome.
  2. binnen eten aan de tafel.
tafel

Was koken betreft, beschikken we over een gasfornuis met 2 pitten. Ik ben momenteel aan het oefenen op eenpansgerechten omdat dat het minst afwas genereert, maar ook omdat dat het handigste is om klaar te maken op zo’n fornuis. Uitgebreid koken lukt echter ook: patatjes, bloemkool met witte saus en worst hebben ook al op het menu gestaan. Zelfs met soep en een dessertje achteraf.

fornuis

De koelkast is een mooi staaltje techniek vind ik: als we rijden werkt ze op de batterij van de auto, als we aan de elektriciteit hangen hierop en wanneer we vrij staan, kan ze ook op gas werken. Dit moeten we natuurlijk wel telkens handmatig omschakelen.

We hebben ook behoorlijk wat proper water aan boord en het het water dat afloopt, loopt de grijswatertank in. We hebben ook een WC aan boord (en ook nog een douche en klein lavabootje in onze badkamer). Af en toe moeten we dus het proper water bijvullen en het grijs en zwart water lozen. Dit moet aan ‘dampstations’ gebeuren die op de meeste campings aanwezig zijn, maar waarvan er ook sowieso overal over het land verspreid liggen.

badkamer

Bergruimte was in het begin een echt probleem: we hadden toch 4 grote valiezen gerief bij (zie eerdere posts), er zat al heel wat gerief in de mobilhome (borden, bestek, pannen, kookgerei, broodrooster, extra verwarming, waterkoker, afwasgerei, emmer, handdoeken, …) en dan moesten we ook nog eten en drinken voor een paar dagen kunnen stockeren.  Dit heeft Bert inventief opgelost door nog wat extra plastic opbergdozen te kopen: zo staat heel wat eten en drinken in een plastic opbergbox onder de tafel: de kindjes komen immers toch niet met hun voeten op de grond. Andere dingen worden heel wat meer stapelbaar door ze in platte dichte potjes te steken, enz.